Print Options:

Viennese sausage in the Brezelteig

Material for1 ChildPrep Time10 min.Adv. Time20 min.Total Time30 min.

"Hidden string sausages", "Wienerle im Laugen-Schlafrock" or "Wienerle im Laugen-Schlafrock" - no matter what we call her. The sausages are wrapped with a snake of dough.
The snake consists of a thawed lye pretzels from the freezer. The lye pretzels turn up so that a long snake is made of dough. While older children can turn up the pretzels independently, younger children certainly need some support. Try it out, because the baked sausages taste super tasty and also animate children who like to eat little and little.

Tip: Pack the sausages in the brezelteig as a break bread. They also taste cold the next day for lunch.

Titelbild zur Bastel- und DIY-Idee für Kinder '(982) Wiener Würstchen im Brezelteig'

 4 Lactose pretzels Frozen doughling
 4 Vienna sausage
 4 Sheet with baking paper
For every Viennese in a pretzel coat you need 1 pretzel and 1 Viennese sausage!
1

First, place the frozen lye pretzels side by side for thawing on a sheet with baking paper. Let the pretzels thaw for about 30 minutes.

Bild zum Schritt 1 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Zuerst legt ihr die gefrorenen Laugenbrezeln nebeneinander zum Auftauen auf...'

Preheat the oven to 180 degrees.
2

Then carefully turn the thawed pretzels apart, so that a long snake emerges from dough.

Bild zum Schritt 3 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Dann dreht ihr die aufgetauten Brezeln vorsichtig auseinander, so dass...'

3

2. Bild zum Schritt 3 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Dann dreht ihr die aufgetauten Brezeln vorsichtig auseinander, so dass...'

4

A pretzel is enough for a Viennese sausage.

Bild zum Schritt 5 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Eine Brezel reicht für ein Wiener Würstchen.'

5

Now take the sausage in your hand and start the dough spirally to wrap the sausage.

Bild zum Schritt 6 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Nehmt jetzt die Wurst in der Hand und beginnt den...'

6

Try to pull the thicker parts of the dough into the length, because this way the wrapped dough is evenly finished when baking.

Bild zum Schritt 7 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Versucht dabei die dickeren Teigstellen etwas in die Länge zu...'

7

Try to turn the sausage and roll the dough around.

Bild zum Schritt 8 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Probiert die Wurst zu drehen und so den Teig rundherum...'

8

Press the end of the dough onto the sausage.

Bild zum Schritt 9 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Drückt das Ende des Teigs an der Wurst fest.'

9

Then put the sausage in the dough coat on a sheet of baking paper.

Bild zum Schritt 10 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Dann legt ihr die Wurst im Teigmantel auf ein Blech...'

10

Bake the sausages in the brezelteig at 180 degrees.
After about 8 minutes they are already slightly tanned.

Bild zum Schritt 11 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Backt die Würstchen im Brezelteig bei 180 Grad.  Nach...'

11

Leave it in the oven for about 10-12 minutes until the desired tan.
Then let them cool down for a moment, and then you can take the sausages in the brezelteig and eat them.

Bild zum Schritt 12 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Lasst sie bis zur gewünschten Bräune ca. 10-12 Minuten im...'

12

Let the "hidden Viennese sausages" taste.

Bild zum Schritt 13 für das Bastel- und DIY-Abenteuer für Kinder: 'Lasst euch die "versteckten Wiener Würstchen" schmecken.'

13

Have fun baking!